Teamfoto E.S. Schilders & Afbouwbedrijf
Werkzaam in Hilversum, hoofdvestiging Zwartsluis

Tip 1 maak een afspraak bij de loodgieter

Redactie hilversum-stukadoor.nl, 25 juni 2024
Witte muur met scheur
Lees hier onze tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Een keurige muur is het resultaat van deskundig stucwerk. Stucen creëert een gladde laag op de muur, dit is de ideale ondergrond voor schilderwerk of behang. Het is weliswaar een tijdrovende klus die een goede voorbereiding vereist voordat u kunt starten met het stucen van de muur.

Deze voorbereiding is zelf gemakkelijk uit te voeren!Het eerste en essentiële onderdeel is om de muur voor te bereiden. Lees deze blog met 11 handige tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Voordat u begint met het voorbereiden van de muur, is het raadzaam om eerst uw huis voor te bereiden op de stukadoors. Om een muur goed en volledig te kunnen stucen is het belangrijk dat u voor de klus alle radiatoren laat verwijderen. Het is verstandig om deze taak te laten doen door een loodgietersbedrijf, dan bent u ervan verzekerd dat alles correct en veilig verloopt.

Tip 2: Maak uw muur helemaal leeg

Dit geldt voor diverse attributen die aan de muur zijn bevestigd of in de muur zijn verankerd. Mocht de muur die u gaat stucen zich in een trapgat bevinden, haal dan eerst de trapleuning weg. Deze aanpak zorgt ervoor dat de stukadoor genoeg bewegingsvrijheid heeft en overal goed bij kan.

Mocht uw muur afdekplaatjes, stopcontacten of schakelaars bevatten, raden we aan om deze even te demonteren. Op deze manier weet u zeker dat de muur geheel vrij is en er geen stuc op komt. En tot slot, probeer zoveel mogelijk deuren in de woning (rondom het stucgebied) te verwijderen, zodat de stukadoors vrij kunnen bewegen.

Tip 3: Zorg ervoor dat uw muur en de directe omgeving stuc-klaar zijn

Om ervoor te zorgen dat het stucwerk enkel de muur bedekt, is het van essentieel belang om alle meubels voor en rondom de muur weg te halen. Dit maakt de toegang van de stukadoor tot de muur gemakkelijker. Mocht het niet mogelijk zijn om de meubels tijdelijk ergens anders te zetten, dan kunt u ze ook afplakken (bekijk tip 4).

Tip 4: Zorg ervoor dat uw muur compleet vrij is van spullen

Als u ervoor kiest om het stucwerk slechts op bepaalde delen van een ruimte aan te brengen, zorg er dan voor dat de randen van de muur correct zijn afgeplakt. Overweegt u om een stukadoor in te schakelen, dan is het verstandig om de afplakmethode te bespreken. Dit is zeer belangrijk voor de garantie.

Het afdekken is ook van toepassing op de vloer, omdat er bij het stucen van een muur veel rommel vrijkomt. Als u meubels heeft die niet verplaatst kunnen worden, kunt u ze in overleg met de stukadoor op de juiste manier afplakken. Denk aan een plastic zeil met tape.

Tip 5: Kies de ondergrond voor uw stucwerk

Het is essentieel om te weten op welke ondergrond u gaat stucen voordat u de voorbereiding voortzet, niet elke ondergrond kan direct bewerkt worden. Bij een onbewerkte muur met schoonmetselwerk is vooraf een raaplaag vereist, terwijl bij een muur van gipsplaten eerst zelfklevende bewapeningsband op de naden moet worden aangebracht. Om te bepalen welke voorstrijk nodig is, is het belangrijk om te weten welke ondergrond u heeft.

Tip 6: Controleer of uw muur klaar is voor stucwerk met een muurinspectie

Voordat u begint met het klaarmaken van de muur voor stucwerk, is het raadzaam om eerst te controleren of de muur hiervoor geschikt is. Een grondige inspectie van de muur om alle beschadigingen te repareren en alle overgebleven behangresten grondig te verwijderen, is cruciaal voor een perfect gestucte muur. Als deze inspecties niet worden uitgevoerd, is de kans groot dat er onvolkomenheden ontstaan in het gestucte oppervlak.

Tip 7: Houd de muur goed schoon

Nu is het uw beurt om de muur schoon en stofvrij te maken met een grote borstel. Wanneer er extra fijnstof op de muur aanwezig is, is het een goed idee om de borstel een beetje vochtig te maken. Met een vochtige borstel wordt stof beter opgenomen, waardoor de muur volledig stofvrij wordt.

Tip 8: Zorg voor een vetvrije muur

Na het volledig stofvrij maken van de muur, kunt u overgaan tot het ontvetten van de muur. Zorg dat u de benodigde doekjes, warm water en ontvetter bij de hand heeft. Meng de ontvetter met het warme water en bevochtig de doekjes met het mengsel.

Maak de muur schoon met deze doekjes. Zorg ervoor dat u de doekjes goed uitwringt, het is niet de bedoeling dat ze erg nat zijn wanneer u ze op de muur gebruikt. Kijk goed welke hand u gebruikt om de muur te reinigen en welke hand al vuil is, dit voorkomt herhaling.

Tip 9: U kunt zelf de optimale hechting van uw muur regelen

Als de muur helemaal gereed is, is het verstandig om een extra laag aan te brengen om de hechting van het stucwerk te optimaliseren. Indien u teruggaat naar tip 4, zou u moeten weten wat voor ondergrond u heeft. Afhankelijk van het type ondergrond, is een specifiek product nodig om de muur te behandelen.

Een hechtlaag voorstrijk is aan te raden voor niet-zuigende ondergronden (bijvoorbeeld beton, gipsblokken, gipsplaten, enzovoort). Het aanbrengen van primer grondeermiddel wordt aangeraden voor zuigende ondergronden (zoals kalkzandsteen, cellenbeton, rode baksteen, enzovoort). Het overleggen met een stukadoor over het aanbrengen van beide producten met een kwast in een dunne laag op de muur, wordt aanbevolen.

Tip 10: Uw muur grondig laten drogen voor het stucwerk

Nadat u de muur gereinigd, ontvet, stofvrij gemaakt en behandeld heeft, is het belangrijk om de muur volledig te laten drogen. Indien de muur nog vochtig is of vocht vasthoudt, bestaat de kans dat het stucwerk niet goed zal hechten. Om ervoor te zorgen dat alles goed blijft zitten, is het belangrijk dit enkele uren voor de stukadoor arriveert te laten gebeuren.

Tip 11: Hoekbescherming

Net voordat u begint met stucen, is het verstandig om hoekbeschermers toe te voegen als laatste voorbereidende handeling. Om te verzekeren dat het stucwerk strak op de muur ligt, is het slim om hoekbeschermers toe te passen. Om ervoor te zorgen dat alles mooi blijft en goed beschermd is, plaatst u hoekbeschermers in de hoeken van de te stucen muur.

Het is verstandig om dit minimaal 3 uur voor het stucen te voltooien. De juiste beschermers zijn gekozen op basis van de dikte van de stuclaag. Om correct voor stuclagen onder de 3 millimeter te zorgen, heeft u dunpleister hoekbeschermers nodig en voor stuclagen vanaf 3 millimeter zijn dikpleister hoekbeschermers vereist.

Heeft u hulp nodig van ons?

Als u deze handige adviezen opvolgt, is uw muur helemaal klaar voor stucwerk!Mocht u nog andere vragen hebben over stucwerk of als u het ingewikkeld vindt, neem dan gerust contact op!Heeft u vragen of wilt u een afspraak inplannen? Neem dan contact op met E.S. Schilders & Afbouwbedrijf via 038 206 4019.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 038 206 4019 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over E.S. Schilders & Afbouwbedrijf

E S Totaal Afbouw V.O.F. is uw betrouwbare partner voor klussen in en rondom uw huis. Met een team van enthousiaste vakmensen hebben wij gedurende vele jaren klanten geholpen bij het verbeteren van hun woning. Als u voor ons kiest, kunnen wij kwaliteit tegen een competitief tarief garanderen.