Teamfoto E.S. Schilders & Afbouwbedrijf
Werkzaam in Hilversum, hoofdvestiging Zwartsluis

Stucwerk repareren kleine beschadigingen verhelpen met vulmiddel

Redactie hilversum-stukadoor.nl, 20 juni 2024
Beschadigingen muur
Vind hier de beste tips om zelf stucwerk te repareren.

Stucwerk biedt de perfecte basis voor uw muren, zodat u gemakkelijk kunt schilderen of behangen. Scheurtjes in het stucwerk kunnen ontstaan door grote temperatuurverschillen na verloop van tijd, wat hinderlijk kan zijn voor uw muur. Het is prettig om te weten dat u zelf de scheurtjes in het stucwerk kunt aanpakken. Ontdek in dit artikel handige adviezen en tips om het herstel van uw stucwerk zelf uit te voeren.

Een handige truc voor het herstellen van kleine beschadigingen in het stucwerk is het gebruik van vulmiddel. Er zijn meerdere opties als het gaat om vulmiddelen, elk geschikt voor specifieke klussen en voorkeuren. Hier vindt u een overzicht van de beschikbare opties van vulmiddelen en hoe u ze correct kunt gebruiken om uw stucwerk weer in orde te brengen.

Er zijn verschillende vormen van vulmiddel, zoals poedervorm, kant-en-klaar, hard of elastisch. Informeer bij de bouwmarkt of een stukadoor voor aanbevelingen over de ideale keuze. Het is slim om ruim voldoende aan te schaffen, omdat het lastig is te bepalen hoeveel u nodig zult hebben.

Heeft u lokale kleine schade aan het stucwerk die u wilt opknappen, dan is vulmiddel een ideale oplossing. Voor u begint met de reparatie, is het belangrijk om de beschadiging klaar te maken door afbladderende verf of uitstekende kalk rond de scheur weg te halen. Voor dit werk is een plamuurmes de juiste keuze.

Smalle scheurtjes kunt u iets verder uitscheuren. Tip: gebruik hiervoor een V-vormige verfkrabber. Hierdoor kan het vulmiddel beter hechten aan het oppervlak waarop u werkt!Het is van groot belang dat u het gebied rond de scheur goed schoonmaakt door te ontvetten en stofvrij te maken.

Als u de beschadiging iets vochtig maakt, zal het vulmiddel beter hechten omdat de muur minder zuigt. Als u kijkt naar het vulmiddel dat u hebt aangeschaft, maakt u dit klaar voordat u de scheur bevochtigt. Zo heeft u alles gereed voor onmiddellijke aanvang.

Wanneer u de scheur wilt herstellen, is het handig om vulmiddel aan te brengen met een plamuurmes. Schraap het mes nauwkeurig langs de muur om de scheur te vullen met vulmiddel. Het is verstandig om meteen na het vullen van de scheur met vulmiddel het overtollige weg te halen.

Op deze manier zal het vulmiddel mooi opdrogen. Houd er rekening mee dat vulmiddel kan krimpen als het droogt. Het kan nodig zijn om de scheur 2 á 3 keer te herstellen.

Wanneer alles volledig opgedroogd is, kunt u de laatste imperfecties wegschuren zodat de muur weer mooi glad wordt. Tip: vulmiddel kan zich soms anders ontwikkelen dan de rest van het stucwerk. Besluit u de muur te verven, dan kan het zijn dat de verf anders reageert dan verwacht. Raadpleeg een stukadoor voor meer informatie.

Een dunne pleisterlaag als oplossing voor uw stucwerk

Het gebeurt weleens dat uw stucwerk op diverse plekken in de muur ernstig beschadigd is. In dat geval is het handig om een dunne nieuwe pleisterlaag over de gehele muur aan te brengen. Voor het volbrengen van klusjes zoals deze is pleister in poedervorm een handige keuze.

Door de richtlijnen te volgen, kunt u zelfstandig het pleister produceren voor de muur. Volg nauwgezet de instructies en zorg ervoor dat u de juiste verhoudingen water, poeder, etc. hanteert om klontvorming te voorkomen en het pleister er mooi uit te laten zien op de muur. Door deze stappen te volgen, zal het pleister er goed uitzien op de muur zonder klontvorming.

Voor u begint met de reparatie moet u de beschadiging voorbereiden. Dit betekent dat alle uitsteeksels en oneffenheden worden verwijderd en de muur grondig wordt gereinigd. Voordat u daadwerkelijk begint met het aanbrengen van het nieuwe pleister, is het van groot belang dat de gehele muur ontvet en stofvrij is.

Zorg voor een egaal resultaat door het pleister gelijkmatig over de muur aan te brengen met een plakspaan. Verdeel het pleister in kleine hoeveelheden om zo oneffenheden te voorkomen. Zorg voor een perfect afgewerkte muur door het pleister met een afstrijkmes nogmaals te verdelen.

Het is noodzakelijk zorgvuldig te letten op welke beschadiging het is en op wat voor muurHet is belangrijk bij grote beschadigingen eerst een voorstrijkmiddel aan te brengen voordat u de pleisterlaag aanbrengtDit zorgt ervoor dat het pleister uitstekend aan de muur hecht

Wanneer het pleister volledig droog is, kunt u de muur op de gewenste manier schuren. Dit hangt ook af van de hoeveelheid oneffenheden in de muur. Als u behang wilt aanbrengen is licht schuren afdoende, maar voor verf moet de muur helemaal glad zijn.

Schakel een vakman in voor het herstel van uw stucwerk

Indien u dat wenst, kunt u de reparatie overlaten aan een professionele stukadoor, die zeker het gewenste resultaat zal behalen. Als u nog vragen heeft over stukadoors, reparaties of andere zaken, of als u een afspraak wilt maken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!U kunt contact opnemen met E.S. Schilders & Afbouwbedrijf via 038 206 4019.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 038 206 4019 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over E.S. Schilders & Afbouwbedrijf

E S Totaal Afbouw V.O.F. is uw betrouwbare partner voor klussen in en rondom uw huis. Met een team van enthousiaste vakmensen hebben wij gedurende vele jaren klanten geholpen bij het verbeteren van hun woning. Als u voor ons kiest, kunnen wij kwaliteit tegen een competitief tarief garanderen.